Idyllisch multicultureel plaatje van Limburg klopt niet

Limburg werd decennialang voorgesteld als het toonbeeld van geslaagde integratie, maar dat plaatje klopt al lang niet meer. Steden als Hasselt, Genk of Beringen kampen intussen met dezelfde problemen als Brussel, Antwerpen of Mechelen, zij het misschien op kleinere schaal. Maar toch, onveilige wijken, agressie op het openbaar vervoer, lijnbussen die een ommetje maken, en ga zo maar door. Een klein landelijk stadje als Maaseik kampt met het probleem van Syrië -strijders.  En zelfs de heikele kwestie van de hoofddoeken steekt geregeld de kop op in onze groene provincie.

Zelfgekozen apartheid

Zo kenden we het Hema-incident in Genk.  En in het Sint-Jozefinstituut in Bokrijk bijvoorbeeld werd een totaalverbod voor hoofddoeken ingevoerd. De directie had vroeger geen bezwaar tegen hoofddoeken en zag – net dààrom – steeds meer moslimmeisjes naar de school afzakken. En dat verstoorde het evenwicht. “We zagen het aantal meisjes met een hoofddoek elk jaar verdubbelen,” klinkt het nu.

Maar er is meer aan de hand. Ook hier staat de hoofddoek symbool voor de weigering tot integratie. Symbool voor een zelfgekozen apartheid. “De meisjes passen zich steeds moeilijker aan ons project aan. Zo weigeren ze soms deel te nemen aan turnlessen, zwemlessen, bosklassen of andere gemengde activiteiten, terwijl onze school erg veel belang hecht aan deze activiteiten.” (Het Belang van Limburg, 11.02.13)

Van kwaad naar erger

“We merken ook dat er de laatste jaren veel meer dan vroeger Turks wordt gesproken op de speelplaats, wat de integratie absoluut niet ten goede komt. Een ander probleem is dat Turkse leerlingen tijdens de turnles hun traditionele kledij willen aanhouden. Dat zijn zaken die in de toekomst de nodige aandacht zullen moeten krijgen,” stelt een directielid (geen naam noemen, herinner wat we meemaakten met Frank Vols van Unizo; deze quotes zijn niet zonder risico maar toch een stuk minder riskant). Zij verdedigt nu het hoofddoekenverbod. “Door het verbod in onze school in te voeren, maken we het voor die meisjes ook gemakkelijker om zich te integreren in onze maatschappij.” De vraag is natuurlijk of ze dat wel willen…

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail