Het Limburgse Molenbeek heet Meulenberg

politiebetogingEinde vorig jaar haalde Meulenberg het nationaal nieuws. Meulenberg vormde het decor voor zware rellen tussen allochtone jongeren en de politie. Ook rond het voetbalveld van Eendracht Houthalen in Meulenberg  blijven de zware “incidenten” elkaar in een snel tempo opvolgen. 

Voetballers werden er bedreigt met broodmessen en honkbalknuppels. Er werden ook regelmatig kopstoten uitgedeeld. Bij al deze gelegenheden werd het zorgvuldig gekoesterde beeld  van de geslaagde Limburgse multiculturele idylle -letterlijk- aan diggelen geslagen. Het Limburgse Molenbeek heet Meulenberg.

VAST STRAMIEN

De feiten van de zware rellen in Meulenberg zijn gekend. Ze ontwikkelden zich volgens een vast stramien, dat we kennen uit soortgelijke rellen die zich eerder in Brusselse gemeenten zoals Molenbeek afspeelden. Aanleiding was ook deze keer de arrestatie van een jonge allochtoon die al meerdere feiten op zijn kerfstok had. Als die zich tegen zijn arrestatie verzet krijgt hij hulp van familieleden en kennissen. De in het nauw gedreven politieagenten roepen versterking op, die op haar beurt wordt belaagd door opgehitste allochtone jongeren die zich solidariseren met de crimineel. In een mum van tijd staat de hele wijk in rep en roer, waarna de ordehandhavers zich gedwongen terugtrekken. Balans: een affront voor de rechtsstaat, beschadigde politiewagens en (zwaar)gewonde agenten.

VASTE VERKLARINGEN

Al even voorspelbaar als het scenario van dit soort rellen, is de uitleg die zelfverklaarde specialisten en andere ‘weldenkenden’ er achteraf aan geven. Schoolmoeheid, werkloosheid, frustraties, gebrek aan sportaccommodaties, slecht weer en natuurlijk ook ongepast politieoptreden, discriminatie en racisme. Dat er in Limburg ook heel wat werklozen, (kans)armen en minder bedeelden leven die het niet nodig vinden om bij de arrestatie van een crimineel ‘hun’ wijk te veranderen in een veredelde Gazastrook, is een vraag die in dit soort diepgaande analyses dan weer niet wordt gesteld – en dus ook niet moet worden beantwoord.

NO-GO-ZONE

In politiekringen wordt ondertussen met een beschuldigende vinger gewezen naar de politiek. Die weet immers al tien jaar dat Meulenberg een ‘no-go-zone’ is, waar criminelen de plak zwaaien, maar heeft even lang geweigerd daaruit de nodige conclusies te trekken. “ Het is duidelijk dat men dit soort criminele jongeren niet zal kunnen overtuigen door middel van straathoekwerk, gemeenschapswachten, buurthuizen en jeugdwelzijnswerkers. Het beleid is op alle vlakken incompetent geweest. (…) Het is aan het geitenwollensokkenbeleid te danken dat Meulenberg een no-go-zone is geworden waar de criminelen het voor het zeggen hebben”, luidt het in een persmededeling van de politievakbond VSOA.

 

EFFECTIEVE BESTRAFFING VAN DE STRAATTERREUR

Al even terecht is de eis van de politie(vakbond) voor een effectieve bestraffing van de straatterreur. Het heelt maar weinig uit dat de regering –in een zoveelste vlaag van steekvlampolitiek- zwaardere straffen voor geweld tegen hulpverleners aankondigt, wanneer die ook niet daadwerkelijk worden uitgevoerd. Na de vele woorden moeten nu eindelijk ook maar eens daden volgen. Het is tijd voor een kordate aanpak. Alleen zo’n aanpak kan ervoor zorgen dat recht en orde worden hersteld.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail