Limburg groen en landelijk?

landbouwlandbouwlandbouwMooie landschappen in Limburg verdwijnen als sneeuw voor de zon. Onze dorpen en provinciestadjes offeren hun historisch aanzicht, hun omringende landschap vaak op aan pretentieuze uitbreidingsplannen. Fonkelnieuwe winkelcomplexen rijzen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond en verrommelen ons mooie “platte land”, en dit terwijl Limburg  aan overbewinkeling lijdt. Vele Limburgse gemeenten zijn dan ook het speelveld geworden van projectontwikkelaars. Zij stampen dankzij hun bevriende politici commerciële lucht-kastelen uit de grond, want momenteel staan maar liefst 10% van alle Limburgse winkels leeg, het hoogste leegstandscijfer van Vlaanderen.

Bijna elke Limburgse gemeente reserveert  waardevolle (landbouw)grond voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Dit lijkt op het eerste zicht een goede zaak. Maar is dat ook zo? Onze gemeenten concurreren onderling en wringen zich in allerlei bochten om bedrijven uit naburige gemeenten naar hún bedrijvencomplex te lokken. Daarnaast worden “oude” industrieterreinen verlaten en verwaarloosd. De gebouwen verkrotten, de terreinen verloederen en moeten later tegen hoge maatschappelijke kosten gerenoveerd worden.

 

De verstedelijking in Limburg neemt overhand toe. Hoe rijmen onze huidige regeerders trouwens een daling van het aantal geboorten met de verdere verstedelijking van Limburg? Gokt men op de massale aanvoer van vreemdelingen naar Limburg? Of gokt men op een massale vlucht van Vlamingen en Nederlanders uit de grote steden? Een vlucht voor de multiculturele chaos.

Het overvolle Vlaanderen heeft nood aan een landelijk Limburg.  Het groene en landelijk karakter van onze provincie is op termijn goud waard. Ook daarom is voor het Vlaams Belang elk volpropbeleid in onze provincie verwerpelijk.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail